Aktuellt vid Sirkkalas Hem och Skola

 

Läsåret 2017-18

Hem och Skola i Åbos årsmöte är den 25 april i Katedralskolan.

Start kl. 17.30 med kaffebjudning.

Klockan 18 föreläser Annika Ahrner-Nyberg. Hon är klasslärare, förälder och företagare inom mental träning. Ämnet är: Stresshantering – ett gemensamt familjeprojekt handlar om hur man i familjen kan minska på en osund stress som gör vardagen mindre lustfylld och mera krampaktigt. Föreläsningen håller på till kl. 19 med möjlighet för diskussion till kl. 19.15.

Själva årsmötet börjar 19.20 och på agendan är sedvanliga ärenden. (Nyheten upplagd 15.4.18)


Läsåret 2016-17

 

På sidan om "Klubbar" har vi lagt in info om vårens schackklubb. (Nyheten upplagd 5.2.17)


Trafikjippot 4.11. Trafikjippot är en mångårig tradition där vi vill uppmärksamma bilister på att många barn rör sig i kvarteret runt skolan. Föräldrar i gula reflexvästar med skyltar där det står STOP eller KÖR SAKTA (på båda språken) står vid övergångsställena på Sirkkalagatan och Österlånggatan. Vi delar också ut reflexer åt alla elever.

Årets trafikjippo vid Sirkkala är den 4 november. Dagen till ära kan vi efter trafikjippot delta i skolans Svenska Dagen-morgonsamling kl. 10:10.

För att vi ska kunna genomföra trafikjippot behövs det frivilliga föräldrar. Jippot är indelat i tre halvtimmes pass: 
7.50-8.20
8.20-8.50
8.50-9.20

Det behövs ca åtta föräldrar i varje pass. Meddela sandberg.charlotta (at) gmail.com vilket pass ni vill delta i! Efter varje pass bjuder Hem och skola på kaffe. Skyltar och reflexvästar finns i skolan sedan tidigare trafikjippon. I år har vi också reflexer kvar som vi kan dela ut till eleverna, så det enda man behöver göra är att anmäla sig till något av passen.

Välkomna med!

Hälsningar
Charlotta Sandberg

PS. Kom ihåg att det är vi föräldrar som skapar en stor del av trafiken runt
skolan. Genom att vara hänsynsfulla och inte skapa farliga situationer när
vi parkerar eller rör oss i trafiken kan vi göra en stor insats för våra
barns säkerhet. Och det kan vi göra varje dag och inte bara en gång om året! (Nyheten upplagd 1.11.16)


Schack- och dansklubbarna har startat. Schackklubben, med Andreas Slama, håller till i Roten onsdagar kl. 14.30-15.30 (nu i det andra rummet till vänster när man kommer in). Terminsavgiften till schackklubben, 10 euro, kan betalas kontant (eller via bank, kolla med Andreas). (Nyheten upplagd 21.9.16)


Uppgifterna om föräldrarepresentanterna i Åbos hem och skola, och adressen till vilken man skickar ändringar i telefonkatalogen, har uppdaterats. Se under fliken "Kontakta oss". (Nyheten upplagd 17.9.16).


De nya huvudklassföräldrarna, som tar över efter Andreas Slama, är:
Charlotta Sandberg, sandberg.charlotta (at) gmail.com
Petra Hellman, hellmanpetra20 (at) gmail.com
(Nyheten upplagd 14.9.16)


Läsåret 2015-16

Möte 28.1 om Åbos svenska skolor. För alla föräldrar med barn i svenskspråkiga daghem, förskolor eller skolor (alla stadier):

 • Hur kommer framtiden att se ut i våra svenska skolor i Åbo?
 • Kommer förskolorna att rymmas in i våra skolor?
 • Hur kommer gränserna för upptagningsområdena att se ut?
 • Kommer Katedralskolan att ha råd att flytta in i den nyrenoverade skolan?
 • Hur åtgärdas fuktproblemen i Sirkkala skola?
 • När kommer S:t Olofsskolans 'väggar' emot?
 • Ryms alla in i Cynkan?

De här frågorna diskuteras torsdagen den 28 januari klockan 18.
Plats: Sirkkala skola, Pomona-huset (längs med Österlånggatan).
I panelen bl.a. rektorerna i de svenska skolorna, direktören för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman samt representanter för utbildningsnämndens svenska sektion.

Arrangör: Hem och Skola i Åbo r.f. (Nyheten upplagd 17.1.16)

Med tanke på kaffeserveringen, meddela gärna att ni kommer till Lena Hindström-Pesu.


Lördagen den 16 januari var det Öppet hus vid skolan, med ett lyckat café som Hem & skola ordnade. Temat för skoldagen (det var alltså skoldag den lördagen) var programmering. (Nyheten upplagd 17.1.16)


Protokollet från klassföräldramötet finns nu här på sidan, bland mötesprotokollen. Där finns bl.a. färsk information om det fuktdrabbade Kärnhuset och om kommande evenemang:

 • Det årliga trafikjippot ordnas fredagen den 6.11. Klassföräldrar samt övriga frivilliga föräldrar deltar genom att patrullera i trafiken nära skolan med varningsskyltar och reflexvästar i 1⁄2 timmes pass kl. 7.50─9.20. Sammanlagt behövs 25 personer för detta. 
 • Läsnatten för åk 3 och 4 hålls fredagen den 27.11 (OBS! Nytt datum, ändrat efter mötet).
 • Café i samband med Öppet hus-dagen den 16.1.2016 ordnas. Salt och sött bakas.
 • Gårdsfesten 10.5.2016.

Läs mera om evenemangen i protokollet. Där kan man också läsa om mycket annat, t.ex. den aktuella klubbverksamheten. Se också sidan för klubbar här på webbplatsen. (Nyheten upplagd 12.10.15)


Telefonkatalogen. Kolla i gamla telefonkatalogen och meddela ändringar i era kontaktuppgifter till Maija Blomquist (maijablomq at gmail.com) senast 22.9 så blir allt rätt i den nya katalogen. (Nyheten upplagd 17.9.15)


Gemensamt möte för alla klassföräldrar 6.10 kl 18. (Nyheten upplagd 17.9.15)


Schack! I våras startade jag en schackklubb i Sirkkala Skola. Vi började då med en enda grupp för alla elever från åk 1-6. I höst kommer jag förutom den vanliga klubben också att hålla en kurs för absoluta nybörjare.

Vi börjar den 16.9 och tiderna är följande:
- Schackkurs/klubb för nybörjare onsdagar 13.30-14.30
- Schackklubb (fortsättningskurs) onsdagar 14.30-15.30, nya deltagare är välkomna även 
här. Schackklubben håller till i Lustgården (byggnaden mot Sirkkalagatan) i Anteros klass. 
Eventuellt kommer nybörjarkursen att hållas i ett annat klassrum, vilket jag meddelar 
deltagarna om i så fall. Deltagaravgiften för respektive klubb är 10 euro per termin. 
Klubben arrangeras av Hem och Skola. Anmäl er till undertecknad. Ni som varit med i våras behöver inte anmäla er.

Med vänlig hälsning, huvudklassföräldern Andreas Slama (tfn 040-503 2034, andreas.slama at kolumbus.fi)
(Nyheten upplagd 17.9.15)


Oktoberfesten, en gemensam fest för lärare och föräldrar, ordnas 9.10. (Nyheten upplagd 17.9.15)


Mötesprotokollet från vårens klassföräldramötet finns nu här på sajten. (Nyheten upplagd 17.9.15)


Läsåret 2014-15

Den traditionella gårdsfesten ordnas 12.5 av årskurs 4! Den som vill beställa sommarblommor ska göra det senast 5.5 - se mejl eller kontakta arrangörerna för mer info. (21.4.15)


Hem och Skola i Åbo r.f. kallar till årsmöte tisdagen 21.4 kl. 18.30 i Katedralskolan, Hansagatan 2 (gula trähuset, ingång från gården). Stadgeenliga ärenden. Bokslutshandlingar och verksamhetsberättelse på adressen http://abo.hemochskola.fi/aktuellt/


En schackklubb med huvudklassföräldern Andreas Slama startar onsdagen den 18 mars klockan 14.30. De som anmält intresse har fått mejl. Ännu finns det plats för några till om ni har glömt att anmäla er. Ta kontakt med Andreas om ni har intresse! (Nyheten upplagd 17.3.15)


Klassföräldramöte 18.3.2015 kl 17 i matsalen. Närmare uppgifter har skickats per mejl till klassföräldrarna. (Nyheten upplagd 17.3.15)


Välkommen på filmvisning! Den maktlösa kampen - en dokumentärfilm om Linda Grönlund.
Tidpunkt: 12.11.2014 kl. 18-20
Plats: Stora auditoriet, ASA-huset, Fänriksgatan 3, Åbo
Arrangör: Förbundet Hem och Skola och KRAN rf i samarbete med SFV Bildning

Hur kan drogerna ta över en helt vanlig tjejs liv? Hur kan det gå så snett trots att ingenting görs fel? Linda råkar i fel sällskap och trots aktiva försök att få henne på bättre banor så visar sig livet gång på gång vara obarmhärtigt. 

Vi får ta del av en åländsk familjs kamp mot missbruk via dokumentärfilmen "Den maktlösa kampen". Efter filmen följer diskussion med familjens mamma, Gunilla Grönlund.

Föräldrar till barn i skolåldern är hjärtligt välkomna! Filmvisningen riktar sig till också till personer som jobbar med och för missbrukare eller deras anhöriga. Övriga intresserade är också varmt välkomna!

Fritt inträde. Vi bjuder på kaffe, anmäl därför ditt deltagande till mette.strauss at kran.fi Info: Mette Strauss, mette.strauss at kran.fi, 050-410 7001

(Nyheten upplagd 7.11.14)


Här kan man kolla in rapporteringen från Trafikjippot: ÅU (text och video), Yle Åboland (text och radiointervju). (Nyheten upplagd 7.11.14)


Den redan traditionella läsnatten för åk 3 och 4 är den 14 november (fredag-lördag) i Pomona. Mejl om det har skickats till de berörda årskurserna. (Nyheten upplagd 26.10.14)


Trafikjippot är en mångårig tradition där vi vill uppmärksamma bilister på att många barn rör sig i kvarteret runt skolan. Föräldrar i gula reflexvästar med skyltar där det står  STOP eller KÖR SAKTA (på båda språken) står vid övergångsställena på Sirkkalagatan och Österlånggatan. Vi delar också ut reflexer åt alla elever.


Årets trafikjippo vid Sirkkala är den 6 november. Dagen till ära kan vi efter trafikjippot delta i skolans Svenska Dagen-morgonsamling kl 9:20.

För att vi ska kunna genomföra trafikjippot behövs det frivilliga föräldrar. Jippot är indelat i tre halvtimmespass:

 • 7.50-8.20
 • 8.20-8.50
 • 8.50-9.20

Det behövs ca åtta föräldrar i varje pass. Meddela åt (andreas.slama@kolumbus.fi) vilket pass ni vill delta i! Efter varje pass bjuder Hem och skola på kaffe. Skyltar och reflexvästar finns i skolan sedan tidigare trafikjippon. I år har vi också reflexer kvar som vi kan dela ut till eleverna, så det enda man behöver göra är att anmäla sig till något av passen.

Två specialuppgifter finns det också. Det behövs en medieansvarig som kontaktar ÅU, Vega Åboland och eventuellt andra medier så vi får synlighet. Och så nån som kokar kaffet som jag utlovade tidigare :). Välkomna med!

Hälsningar
Andreas Slama


PS. Tack vare aktivt lobbande från Hem och Skola under många år så fick vi i somras äntligen ett nytt övergångsställe på Sirkkalagatan, vilket vi naturligtvis är mycket glada för. Kom ändå ihåg att det är vi föräldrar som skapar en stor del av trafiken runt skolan. Genom att vara hänsynsfulla och inte skapa farliga situationer när vi parkerar eller rör oss i trafiken kan vi göra en stor insats för våra barns säkerhet. Och det kan vi göra varje dag och inte bara en gång i året! (Nyheten upplagd 26.10.14)


Protokollet för klassföräldramötet 7.10 finns nu under protokollänken. (Nyheten upplags 26.10.14)


Som de flesta säkert hört blev Oktoberfesten inhiberad i år. (Nyheten upplagd 26.10.14)


Första klassföräldermötet hälls tisdagen den 7.10 2014 kl. 18.30 i skolans matsal. Alla nya och omvalda klassföräldrar önskas varmt välkomna till detta möte. (Nyheten upplagd 29.9.14)


Välkomna till ett nytt läsår med Hem och skola vid Sirkkala och Sirkkalabackens skola!

För att skolan ska gå bra är det viktigt att barnen trivs i sin arbetsmiljö och att föräldrarna stöder och uppmuntrar dem i deras viktiga jobb. Hem och skola bidrar till trygghet och trivsel i skolan genom att erbjuda olika former för samarbete mellan eleverna, föräldrarna och skolan.

Klassföräldrar

Stommen i Hem och skolas verksamhet är klassföräldrarna. Varje klass utser åtminstone en klassförälder men det är en fördel att vara flera. Klassföräldrarna är en länk mellan föräldrarna och klassläraren. De tar initiativ till olika gemensamma aktiviteter (t.ex. pulkåkning, picknick, fotbollsmatch, en gemensam fest inom klassen) där barn och föräldrar (och ibland kanske bara föräldrar) träffas utanför skoltid och lär känna varandra. Till klassföräldrarnas uppgift hör också att upprätthålla en e-postlista till föräldrarna i klassen.

Telefonkatalog

Hem och skola vid Sirkkala ger årligen ut en telefonkatalog med samtliga elevers och föräldrars kontaktuppgifter. Katalogen är ett värdefullt hjälpmedel när vi behöver kontakta varandra. Med tanke på detta är det önskvärt att allas kontaktuppgifter finns i katalogen. Varje familj bestämmer ändå själv vad man vill ha med. Föräldrar till barn i årskurs ett får fylla i sina kontaktuppgifter under höstens föräldramöte 17.9. Föräldrar till barn i årskurserna två till sex ombeds skicka eventuella förändringar per e-post till Maija Blomquist (maijablomq at gmail.com) senast 22.9. (Obs! datumet har redan varit, men meddela gärna ändringar också andra tider på året, så är de färdigt gjorda.) När katalogen tryckts får varje elev ett exemplar.

Gemensamma möten

Gemensamma möten för samtliga klassföräldrar hålls två gånger per läsår. Första klassföräldermötet hålls tisdagen den 7.10 2014 kl. 18.30 i skolans matsal. Alla nya och omvalda klassföräldrar önskas varmt välkomna till detta möte.

Övrig verksamhet, bland annat:

- Oktoberfest 24.10. Föräldrarnas och lärarnas gemensamma fest som ordnas vart tredje år.

- Trafikjippo i november – trafiksäkerheten vid skolan är viktig för oss alla.

- Klubbverksamhet i Hem och skolas regi för åk 3-6.

- Läsnatten – tillbringa en natt på skolan med läsning och böcker.

- Öppet hus 17.1.2015 – Hem och Skola ordnar café.

- I maj ordnar fyrornas familjer den populära gårdsfesten till förmån för lägerskolan på årskurs fem.

Med vänlig hälsning,

Andreas Slama, huvudklassförälder
tfn 040-503 2034, andreas.slama at kolumbus.fi (Nyheten upplagd 29.9.14)


Allmänt om Hem och Skola i Åbo (som Sirkkala Hem och Skola är en sektion i): Hem och Skola i äbo bidrar med understöd till bl.a. klubbverksamhet, teaterbesök, inköp av böcker och idrottsredskap. Vären 2014 möjliggjorde HoS att alla svenska skolor i äbo kunde delta i Stafettkarnevalen Konkret handlar det om busstransporter, mat och medlemsavgifter. Vi sponsorerade även högstadiet med busspengar sä att de kunde besöka riksdagshuset i Helsingfors medan lägstadierna fick pengar för teaterbesök. Gymnasiet fick understöd bäde för en musikklubb och Cern-besöket. Vi prenumererar ocksä pä tidningar till de olika skolorna och delar ut stipendier. (Upplagt 29.9.14)


Nyheter från läsåret 2013-14

Föreläsning om mobbning i sociala medier 5.5. Måndagen den 5 maj ordnar Hem och skola vid Sirkkala en föreläsning om mobbning i sociala medier eftersom det tyvärr blivit ett ganska vanligt fenomen och vi föräldrar inte nödvändigtvis vet var och hur det försiggår och vad vi kan göra. Föreläsaren heter Johanna Öhman (läs en intervju HÄR). Hon har tidigare jobbat med olika mobbningsprojekt på Folkhälsan och nu som skolkurator i Kyrkslätt. Platsen är skolans matsal och tiden 18.30. (Nyheten upplagd 9.3.14, uppdaterad 30.4)


Protokollet från klassföräldramötet 19.3 finns nu på protokollsidan (se länkar till höger). (Nyheten upplagd 1.4.2014)


Inbjudan till Årsmöte & regionträff för aktiva i Hem och Skola i Åboland den 25 mars. Vi samlar representanter från varje förening och övriga intresserade till en träff med temat "Fler aktiva i Hem och Skola - kommunicera merä". Årsmötet och regionträffen hålls i S:t Olofsskolan i Åbo. Adressen är Klostergatan 11.

 • Hem och Skola i Åbo r.f.:s årsmöte kl 17.30-ca 18.15
 • Kaffepaus
 • Regionträff kl. 18.30

Regionträffens inledare är Christoph Treier som är coach och mental tränare. Han utmanar oss att tänka i nya banor och fundera på vad som motiverar  att aktivera sig i föräldraföreningar. Kan metoder som han använder för att mentalträna toppidrottare hjälpa oss  att motivera oss själva och andrä Hur skall vi kommunicera om dettä
Anmäl vem som kommer från er förening senast 18.3 till adressen anmalan (at) hemochskola.fi eller tfn 09-565 77 70. Vi ser gärna att åtminstone  två personer från varje förening deltar. Kvällen är kostnadsfri och vi bjuder på något smått. (Nyheten upplagd 23.3.14)


Föreläsning om förintelsen 1.4. Tisdagen den 1 april kl. 18-ca 21 besöker Livia Fränkel S:t Olofsskolan (läs om och lyssna på klipp med Livia HÄR). Hon berättar hur hon genomlevde förintelsen. ”Jag berättar om mitt liv, om min barndom och uppväxt, om gettot, om transporten i boskapsvagnarna, om selektionen, om vistelserna i Auschwitz och de olika arbetslägren, om befrielsen i Bergen-Belsen, om de vita bussarna och om vägen till paradiset i Sverige." Så säger Livias syster Hedi Fried i sin bok Skärvor av ett liv, som lika mycket återger Livias öde. (Boken kommer att finnas till salu under tillställningen).
Föreläsningen är i S:t Olofsskolans gymnastiksal. Vi önskar att man på förhand anmäler sig till en av nedanstående senast måndagen den 24 mars. Sedvanlig kaffeservering arrangeras av åk 8a före presentationen och i pausen. Å S:t Olofsskolans och Hem och Skolas vägnar, Kenneth Nygrén och Lena Hindström-Pesu
(kenneth.nygren at turku.fi / lena.hindstrom-pesu at pp.inet.fi). (Nyheten upplagd 9.3.14)


Vårens klassföräldramöte är den 19 mars kl 18.30. Då ska en ny huvudklassförälder för läsåret 2014-2015 utses. Intresserade kan på förhand kontakta nuvarande huvudklassföräldern Isabelle Bonnet för att höra vad det går ut på och kunna bedöma hur mycket tid det ungefär skulle ta. (I.B. har också skicat ett mejl till klassföräldrarna med en beskrivning av uppgifterna). (Nyheten upplag 9.3.14).


Ny representat sökes. Sirkkala Skola behöver välja in en ny representant i Åbos Hem och Skolas styrelse på årsmötet tisdag 25.3.2014 kl.17.30 i S:t Olofsskolan (därefter följer förbundet Hem och Skolas regionträff kl.18.30 också i S:t Olofsskolan).
Om styrelseuppdraget: I styrelsen sitter det lärar- och föräldrarepresentanter från alla 5 svenska skolor i Åbo. Uppdraget ger en fin möjlighet att knyta nya kontakter och att få en helhetsuppfattning av de svenska skolorna samt av Hem och Skolas arbete i Åbo. Styrelsearbetet är inte särskilt betungande, det innebär i stora drag:

 1. ca 1 möte/månad under skolåret
 2. att gemensamt ta ställning till aktuella skolfrågor i stan
 3. att besluta om ansökningar och fördelandet av bidrag till de olika Hem och Skola-stödda verksamheterna (t.ex. stafettkarnevalen, bokbidrag, stöd till fritidsverksamhet och projekt av olika slag)

Kolla gärna in hemsidan: http://abo.hemochskola.fi/aktuellt/

Kontakta gärna Sirkkalas avgående föräldrarepresentant Petra Zilliacus 050-5717971, pzilliacus@hotmail.com om du har frågor eller vill veta mera om styrelsens arbete! (Nyheten upplagd 9.3.14) 


Dansklubben fortsätter tisdagen den 21 januari kl. 14.40 i gymnastiksalen. Den har redan 18 deltagare men om det kommer några till så att det blir minst 20 deltagare kan vi dela gruppen i en grupp för åk 2-4 och en för åk 5-6. Dansklubben tar upp olika moderna danser som är speciellt valda för att också intressera pojkar, t.ex. hiphop, salsa, lyrical hiphop, show dance. Deltagaravgiften är 10 euro för hela året. Nya deltagare kan anmäla sig till isabelle.bonnet at novia.fi. (Nyheten upplagd 17.1.14)


- Positivt besked om tryggare trafik! Åbo stad börjar planera för att göra korsningen Sirkkalagatan-Hemgatan tryggare för fotgängarna. Det ska ske genom förbättringar av övergångsställena och deras synlighet. Samtidigt kan det bli aktullet med ändringar i parkeringsarrangemangen. Det skriver trafikingenjören Jaana Mäkinen vid Åbo stad i ett brev till oss. Projektet finns med i investeringsplanen, men förverkligas "tidigast 2014". Läs brevet här. Efter att Hem och skola lämnade in ett initiativ angående trafiken tog staden tidigare i år fram en preliminär skiss för hur trafiken kunde göras tryggare runt skolan (se den här). (Nyheten upplagd 29.12.13)


Nyheter från höstterminen 2013

- Klubbarna startar. Experimentklubben är måndagar kl. 15 i Lustgården och dansklubben tisdagar kl. 14.40 i gymnastiksalen. Klubbarna är öppna för elever i åk 2-6. Man kan ännu anmäla sig till klubbarna genom att skicka ett mail till isabelle.bonnet at novia.fi. Deltagaravgiften är 10 €. Klubbarna fortsätter på vårterminen. (Nyheten upplagd 14.11.13)


- Läsnatt för 3:orna och 4:orna! Går du i årskurs 3 eller 4? Då är du välkommen till den första Läsnatten i Sirkkala skola fredagen den 8 november 2013. Har du någon gång drömt om att få läsa så länge du vill, utan att någon säger att du ska släcka lampan? Nu har du möjlighet att göra det en natt i skolans klassrum tillsammans med dina skolkamrater och en vuxen stödperson.

Läsnatten börjar kl 18 med gemensamt program för alla. Då handlar det förstås om böcker och läsning. Det kanske dyker upp en hemlig gäst som läser något roligt och spännande för oss.

Sedan blir det övernattning i klassrummen, cirka kl. 19.30. Ta med:
1) En vuxen stödperson (kan vara t.ex. förälder, syskon som fyllt 18 år, gudförälder, mor- eller farförälder, en klasskompis förälder). En vuxen kan vara stödperson åt högst tre barn.
2) Sovsäck, dyna, liggunderlag eller madrass.
3) Bekväma kläder, pyjamas och tandborste.
4) En hög med bra böcker och ficklampa/pannlampa! (Gäller även stödpersonen)

Läsnatten arrangeras av Hem och Skola i Sirkkala och är avgiftsfri och godisfri. Hem och Skola serverar kvällsmål och lätt frukost åt dem som övernattar. Läsnatten är slut vid 9-10-tiden på lördag morgon.

Anmälan görs per email till lasnatten@elisanet.fi senast 1.11.2013. Ange elevens namn och klass samt stödpersonens namn. Om flera elever har samma stödperson får de gärna anmälas samtidigt. Har du frågor kan du kontakta Andreas Slama på 040-503 2034. (Nyheten upplags 25.10.13)


- Protokollet från klassföräldramötet 2.10.2013 finns under protokoll-länken. (Nyheten upplagd 13.10.13)


- Sirkkalas traditionella trafikjippo hålls i år tisdagen den 5 november. För att uppmärksamma bilister på att många barn rör sig i området runt skolan står föräldrar i gula reflexvästar med skyltar där det står "STOP" eller "Kör sakta!" (på båda språken) vid övergångsställena på Sirkkalagatan och Österlånggatan. Vi delar också ut reflex åt alla elever. Jippot är indelat i tre halvtimmes pass (men om man hinner och vill får man förstås vara med hela tiden): 7.50-8.20,  8.20-8.50 och 8.50-9.20. Det behövs ca åtta föräldrar i varje pass. Meddela isabelle.bonet at novia.fi vilket pass ni vill delta i. Efter varje pass bjuder Hem och skola på kaffe. Skyltar och reflexvästar finns i skolan sedan tidigare trafikjippon men reflex borde samlas in från banker, försäkringsbolag och andra företag/organisationer som delar ut reflex. Kan ni som själva jobbar eller har kontaker till något dylikt bolag höra er för om vi kan få reflex? Fråga i god tid eftersom de flesta banker osv inte har reflex i lager utan beställer från ett centrallager. Meddela gärna (till Isabelle) vilket företag ni kontaktat eller tänkt kontakta så att vi inte i onödan vänder oss till samma företag flera gånger. Meddela också hur många reflex ni fått så att vi vet när vi har tillräckligt antal. (Nyheten upplagd 6.10.13)


- Nytt om klubbarna! På klassföräldrarnas möte 2.10 beslöts att de pengar Hem och skola vid Sirkkala fått för eftermiddagsklubbar delas upp på tre klubbar. Det betyder ca nio träffar per klubb, 1,5 timmar per gång. Följande förslag till klubbar har kommit:

- franska
- ett band för åk 3-4
- dans (med danser som också skulle intressera pojkar)
- möjlighet att prova på olika idrottsgrenar (för elever som inte vill bli tävlingsidrottare)
- experiment
- finska

Meddela till isabelle.bonnet at novia.fi vilken/vilka klubbar ditt barn eventuellt skulle vara intresserad av att delta i senast den 14.10. Meddela också på vilken klass barnet går och vilken dag som skulle passa. För att en klubb ska kunna starta måste den ha minst tio anmälda. Deltagaravgiften är 10 euro. (Nyheten upplagd 6.10.13)


- Höstens möte för klassföräldrarna ordnas onsdagen den 2 oktober klockan 18.30 i skolans matsal. Föredragningslistan finns här. (Nyheten upplagd 1.10.13)


Telefonkatalogen med namn och kontaktuppgifter på elever och föräldrar i Sirkkala och Sirkkalabackens skola är Hem och skolas årliga storsatsning och delas ut gratis åt samtliga elever och lärare när den kommer ur tryck på senhösten. Var och en avgör förstås om man vill ha sina kontaktuppgifter i katalogen men eftersom skolan inte har rätt att lämna ut varken elevers eller föräldrars kontaktuppgifter är den till stor nytta när man behöver kontakta andra föräldrar eller barnets klasskamrater. (Blanketter och ändringar per e-post skall vara inlämnade senast den 15.9 till maijablomq at gmail.com.)


- Ett infobrev om Hem och skola har delats ut i alla klasser. Det innehöll också ett bankgiro för betalning av medlemsavgiften för läsåret 2013-2014. Kom ihåg att skriva in Sirkkala/Sirkkalabacken i meddelandefältet då medlemsavgiften betalas så får Hem och skola vid Sirkkala en del av den.


Äldre nyheter

Nyheter från 2012-2013

- Trafiken vid Sirkkala har varit extra mycket på tapeten under vårterminen tack vare flera stort uppslagna artiklar i ÅU. Hem och skola har också skickat en förfrågan per e-post till alla föräldrar om vilka problem barn och föräldrar upplever i trafiken och vilka slags farosituationer som förekommit utanför skolan. En sammanfattning av dessa samt förslag på åtgärder som kunde förbättra trafiksäkerheten finns här. En arbetsgrupp bestående av fem föräldrar och skolans rektor beslöt sedan att skicka en skrivelse (här) till stadens trafikansvariga med konkreta förslag på vad som borde göras för att förbättra säkerheten. (Nyheten upplagd 10.4.13)

- Experimentklubben har slutat för i år. (Nyheten upplagd 10.4.13)

- Vårens klassföräldermöte hölls den 20.3 13. Protokollet finns här. (Nyheten upplagd 10.4.13)

- Möte om trafiksituationen vid Sirkkala. Som ni kanske sett i ÅU på sistone är föräldrar oroliga över trafiksituationen utanför Sirkkala. Hem och skola tillsätter därför en arbetsgrupp, som alla intresserade kan ansluta sig till. Den kommer att lista vilka slags farosituationer som förekommit utanför skolan och föreslå åtgärder i en skrivelse till staden. Arbetsgruppen träffas torsdagen den 14.3 kl. 17.30 i skolans matsal. Om ni har egna erfarenheter av trafikproblem, förslag på vad som kunde göras och/eller vill komma med i arbetsgruppen maila isabelle.bonnet at novia.fi före onsdag 13.3. Välkomna med på trafiksäkerhetstalko! (Nyheten upplagd 5.3.13)

- Vårens klassföräldermöte hålls onsdagen den 20.3 kl. 18.30 i skolans matsal. (Nyheten upplagd 5.3.13)

- Hem och skola ordnar två eftermiddagsklubbar: Experimentklubben (tisdagar kl. 15.30-16.30) och Finskaklubben (onsdagar kl. 14.30-16). (Nyheten upplagd 5.3.13)

- Öppet hus i skolan den 30-31.1.2013. Hem och skola brukar ha café på öppet hus-dagen, det är Hem och skolas största inkomstkälla och en trevlig Sirkkala-tradition. Fastän öppet hus i år ordnas mitt i veckan och inte på en lördag beslöt vi på klassföräldermötet i september att ändå ha café, men bara den ena dagen, 31.1, och bara mellan kl. 11 och 13. Eftersom caféet har öppet lunchtid kan föräldrar och andra besökare passa på att äta lunch där. Tidigare år har varje klass bidragit med ett sött och ett salt bakverk men eftersom tonvikten i år blir på lunch får det gärna komma fler salta än söta bakverk. Det behövs också funktionärer i caféet som jobbar i halvtimmes pass från kl. 10.30 till 13.30. Meddela klassföräldern i din klass om du har möjlighet att hjälpa till i caféet och vilken tid du kan komma. Närmare information kommer längre fram åt dem som anmält sig som talkoarbetare. (Nyheten upplagd 9.1.13)

- Sirkkalas och Sirkkalabackens telefonkatalog för 2012-2013 är klar och delas ut i klasserna. Det är Hem och skola som ger ut telefonkatalogen. Om det insmugit sig något fel i era kontaktuppgifter eller de ändrat/ändras under året rekommenderas att ni genast meddelar rätta kontaktuppgifter åt Maija Blomquist som är katalogmakare. På så sätt säkerställs att nästa års katalog är så korrekt som möjligt. Maijas e-postadress är maijablomq at gmail.com. (Nyheten upplagd 17.11.12)

- En expreimentklubb startar i november! Kolla länken Klubbar till höger för mer info om klubben och allmänt om klubbverksamheten. (Nyheten upplagd 27.10.12)

- Det traditionella trafikjippot, då bilister uppmärksammas på att det finns en skola i närheten, ordnas den 6 november. Häng med på det! Läs mer via länken till höger. (Nyheten upplagd 11.10.12)

- Höstmötets protokoll finns nu på sajten (se länken "Mötesprotokoll" i högra spalten). (Nyheten upplagd 9.10.12)

- Höstens klassföräldermöte hölls torsdagen den 27 september 2012 kl. 18.30 i Sirkkalas matsal. (Nyheten uppdaterad 1.10.12)

- Ett papper med information om Hem och skola delades i början av hösten ut i alla klasser. Ett bankgiro för betalning av medlemsavgiften för läsåret 2012-2013 fanns med. Kom ihåg att skriva in "Sirkkala/Sirkkalabacken" i meddelandefältet då avgiften betalas, så kommer en del av avgiften direkt till Hem och skola vid Sirkkala. (Nyheten upplagd 22.9.12)

Välkommen till webbsidan för Sirkkalas Hem & Skola-sektion, som finns till för skolorna Sirkkala och Sirkkalbacken i Åbo.